Minder suiker in 30 dagen: Stap 1
Heb jij al eens bewust minder suiker geconsumeerd? Vast wel, maar hoe lang hield je dat vol? Mogelijk stonden, vooral de verborgen suikers, al vrij snel weer op het menu. Het is ook lastig! Kun je nagaan hoe moeilijk het is voor jouw klanten, als je adviseert ‘te stoppen met suiker’ voor een gladde en stralende huid?
De reden dat we via het KIVH deze challenge met jou aan willen gaan? Om zelf te ervaren hoe het is voor jouw klanten als je adviseert hun voedingspatroon aan te passen.

Je zult merken dat gedragsverandering op de lange termijn best moeilijk is. We zijn benieuwd hoe het jou vergaat. Een maand lang. Hoe pak je het aan? Waar loop je tegenaan? Hoe voel je je?
Van suiker junkie naar suikerarm
Als we ons gedrag of dat van de klant willen veranderen zijn we er niet binnen één dag. Volgens het ‘Stages of change’ model bestaat gedragsverandering uit vijf fasen. Fase 1 is de precontemplatie fase. Dit is de fase waarin je nog niet bereid bent om te veranderen. Wellicht wil je meedoen met de challenge. Maar wat ga je daarna doen? Doel van deze fase is bewustwording creëren.
Dat teveel suiker niet goed voor je is weten we allemaal wel. Teveel suiker is gerelateerd aan overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, oogaandoeningen, nierafwijkingen, een slecht gebit en huidaandoeningen. Maar wat is teveel suiker en wat doet het op de lange termijn met de (huid)gezondheid?
10.000 suikerklontjes per jaar
Gemiddeld krijgt één persoon nu bijna 30 suikerklontjes, ofwel 110 gram suiker per dag binnen. Omgerekend is dat meer dan 10.000 suikerklontjes (á 40 kilo) per jaar. De meeste mensen denken gemiddeld slechts 40 gram suiker per dag binnen te krijgen. Dit komt overeen met 10 klontjes. De WHO adviseert niet meer dan 10% van het aantal kilocalorieën dat je binnenkrijgt te laten bestaan uit suiker. In Nederland geldt geen maximale hoeveelheid suiker per dag, maar dat het roer om moet is wel duidelijk.
‘Van suiker krijg je rimpels’
Een veelgehoorde uitspraak, maar is dit ook zo? Er zijn wel enkele associaties gevonden tussen suiker en huidveroudering, maar we hebben het dan nog niet over oorzaak en effect. Er zijn ook studies die aantonen dat een gecontroleerde bloedsuikerspiegel de productie van geglycolyseerd collageen met 25% kan verlagen, maar of dit ook voor minder rimpels zorgt is slechts nog een aanname (Cao et al.)
De onderliggende mechanismen zijn gerelateerd aan stoffen die ontstaan na glycatie. Glycatie is de reactie van kleine suikermoleculen (voorbeeld glucose en fructose) met een eiwit (aminozuur). De stoffen die hierdoor ontstaan, de zogeheten AGE’s (Advanced Glycation End products), zijn schadelijk voor de huid. AGE’s krijgen we ook via de voeding binnen. Ze ontstaan na bepaalde voedselverwerkingmethoden, zoals grillen, braden en bakken. Ze zijn bruin, knapperig en geven onze voeding een lekkere smaak. Producten die veel AGE’s bevatten zijn bijvoorbeeld gebakken aardappelen, cola, tosti’s en wafels. 10% van deze AGE’s komen in het bloed terecht. AGE’s doen meer kwaad dat goed. Bij teveel verliest de huid haar gladde textuur, stevigheid en elasticiteit, rimpels nemen toe, de huid wordt dof en de beschermende functie neemt af.
Wil je weten wat AGE’s nu precies doen in het lichaam en wat je eraan doet om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Volg dan de geaccrediteerde opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’ die maandelijks start. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.
Acne verergert mogelijk door suiker
Vaak zien we dat suiker en koolhydraten ook als boosdoener worden gezien als het gaat om acne. Suiker en koolhydraten veroorzaken geen acne, maar ze kunnen mogelijk wel indirect invloed hebben op de proliferatie van keratinocyten. Dit is één van de onderliggende mechanismen voor het ontstaan van acne. Er zijn diverse laboratoriumonderzoeken gedaan naar dit mechanisme en de rol van suikers en hormonen daarbij.
Wil je exact weten hoe het nu zit met suiker en acne? Op 19 april introduceren we de opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’. Klik hier voor meer informatie en om je in te schrijven.
Stap 1: Stop met snoepen
Teveel suiker is niet goed voor je, maar dat is met zoveel dingen. In plaats van het rigoureus elimineren van suiker kunnen we veel beter kijken naar het volledige voedingspatroon. We ontkomen er niet aan om suiker binnen te krijgen. Het zit in zoveel voedingsmiddelen. De komende weken nemen we je mee in hoe jij en jouw klanten stap voor stap kunnen minderen met suiker. Stap 1 lijkt heel simpel, maar is het niet. Neem er dan ook de tijd voor. Probeer in ieder geval door de weeks te stoppen met snoepen en het in het weekend te beperken tot 1x.
Praktisch: stop met koek, snoep, chips, gebak, maar ook met frisdranken (ofwel puur suikerwater). Vervang deze door groentesnacks, noten, water, thee en koffie (zonder suiker).
Een stapje verder
Probeer stap 1 in ieder geval een week vol te houden en je wat meer te verdiepen in waar je het voor doet. Stel ons vooral vragen, we beantwoorden ze graag en we geven je via Instagram praktische tips en adviezen. Heb je stap 1 eenmaal onder de knie? Dan gaan we een stapje verder, namelijk het minderen van snelle verborgen suikers. In week 2 meer hierover.
Wil je meer leren over voeding en de huid? Volg dan onze geaccrediteerde online opleidingen!
Gerelateerde artikelen
Jouw klant vraagt om voedingsadvies bij acne. Wat zeg jij dan?
In dit artikel willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.
Hoe zorg ik voor een collageen boost? (Deel 2)
Collageen supplementen. Ga je voor een poeder, tablet of capsule? En voor welke vorm kun je het best kiezen? In dit artikel delen we de belangrijkste stappen voor het kiezen van het juiste collageen supplement.
Hoe zorg ik voor een collageen boost? (Deel 1)
Collageen supplementen. Ga je voor een poeder, tablet of capsule? En voor welke vorm kun je het best kiezen? In dit artikel delen we de belangrijkste stappen voor het kiezen van het juiste collageen supplement.
Voor wie werkt een supplement voor huidverbetering?
Supplementen kunnen jou helpen de doelen te bereiken die je hebt als het aankomt op huidverbetering. In dit artikel vertellen we jou wanneer je een supplement het best in kunt zetten en welke aandachtspunten er zijn.
Vitamine C & Vitamine E tegen huidveroudering
Wist je dat vitamine C en vitamine E in orale vorm een gouden duo vormen als het aankomt op het vertragen van huidveroudering? Hoe dit zit en wat het geheim hierachter is lees je in dit artikel.
Zink vanuit de voeding of toch een supplement?
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Supplementen met hyaluronzuur, hebben ze effect?
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Fabels en feiten over voeding en de huid
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Is melk goed voor elk? Hoe zit het met acne?
Zuivelfabrikanten suggereren dat melk ‘de basis is waar ons lichaam op draait’, maar is melk wel goed voor elk? Wat is de relatie tussen zuivel en acne? Dit artikel is gebaseerd op een observationele studie waarin wordt gekeken naar de zuivelinname bij vrouwen met acne vulgaris.
Kan zink acne verminderen?
Zinksuppletie kan leiden tot minder acne. In dit artikel, gebaseerd op een interventie studie waarin de effectiviteit van zink werd vergeleken met minocycline hydrochloride (een antibioticum) bij mensen tussen 13 en 26 jaar met acne vulgaris (Dreno et al., 2005), vertellen we je hoe zink bijdraagt aan het verminderen van acne en hoe dat zich verhoudt tot antibiotica. We pluizen deze interventie studie voor je uit, lees je mee?
Zorg goed voor je immuunsysteem, suppleer vitamine D!
De zomer staat om de hoek, de zon begint weer te schijnen. De zon is verantwoordelijk voor aanmaak van vitamine D en is dus goed voor je lichaam. Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunt de afweer en speelt onder andere een rol in het celdelingsproces. In dit artikel vertellen we je meer.
Laat je vitamine A niet vervliegen
Vitamine A draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en levert een bijdrage in het gezond houden van de huid. In dit artikel vertellen we je meer over vitamine A, waar je het uit kunt halen en welke verpakking het best is voor behouden van de kwaliteit.
Vitamine C is cruciaal voor een gezonde huid.
Wist je dat vitamine c helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht? In dit artikel vertellen we meer over het belang van vitamine C en huidverbetering.
Artikel | Professional aan het woord – Manon Hofstede
In deze rubriek vragen wij huidprofessionals en voedingskundigen hoe zijn aankijken tegen de rol van voeding bij huidbehandelingen. Zij delen hun kennis en inspireren hiermee andere professionals om zich te verdiepen op het gebied van voeding en de huid. Dit keer spraken wij Manon Hofstede, huidtherapeute bij Bey by Bergman Clinics.
Artikel | Minder suiker in 30 dagen: Stap 3
In deze bijdrage leggen we je haarfijn uit hoe het nu zit met suiker, hyperinsulinemie en keranitocyten. Dit keer geen blog, maar een podcast. De eerste podcast van het KIVH.
Artikel | Minder suiker in 30 dagen: Stap 2
En? Hoe gaat het met de eerste stap naar een leefstijl met minder suiker? Vorige week stonden we stil bij hoeveel suiker men eigenlijk binnenkrijgt. En we startten de 'minder suiker challenge' door snoepen te beperken tot één keer in het weekend. Deze week gaan we een stapje verder. In hoeverre ben jij hiertoe bereid?
Artikel | Voeding en suppletie met vitamine C bij huidveroudering
Vitamine C en E uit voeding en suppletie kunnen huidveroudering beperken. Dit artikel gaat in op de antioxidatieve werking in de huid en licht toe welke andere mechanismen een rol spelen. Meer weten?
Artikel | Voeding en functies in de huidgezondheid
Om de rol van voeding- en suppletie bij specifieke huidaandoeningen te begrijpen is het van belang om verschillende functies van micro- en macronutriënten in de huid te kennen. In dit artikel wordt ingegaan op de relevante functies van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen de huidgezondheid.