overzicht artikelen

De darm-huid connectie en acne: de waarheid boven tafel

Auteur: Inge Backx en Samantha Jordaans

De relatie tussen de darmen en de huid, er worden allerlei boeken, columns en blogs over geschreven. Huidprofessionals die zich al wat verder in dit onderwerp hebben verdiept zweren bij het herstellen van de darmen voor een rustige huid. Maar wat zegt de wetenschap nu eigenlijk? In hoeverre is er bewijs voor en welke praktische lessen halen we uit de studies die zijn gedaan naar de relatie tussen de darmen en de huid. Hoe zit dit specifiek voor acne en wat kunnen we doen met de voeding? Wij zijn de wetenschap ingedoken en hebben alles eens goed op een rijtje gezet. Met dit artikel leggen we de waarheid op tafel. 

In 1930 bedachten de dermatologen Stokes en Pillsbury de ‘Gut-Brain-Skin’ theorie, waarin zij de mogelijke relatie beschreven tussen acne vulgaris, darmproblemen en emotionele problemen. Andere onderzoekers legden in diezelfde periode de relatie tussen psychische stoornissen en een disbalans in de darmen vast. Harde bewijzen voor de vermeende relatie tussen de darmen en de huid zijn in die tijd nooit beschreven, maar de laatste decennia is er opnieuw en een groeiend aantal onderzoekers geïnteresseerd geraakt in de darm-huid-connectie. Observationele onderzoeken bevestigen inderdaad dat er een relatie is tussen de darmsamenstelling en acne. Tegenwoordig wordt er zelfs interventieonderzoek uitgevoerd. Recentelijk is er bijvoorbeeld gekeken naar de invloed van orale probiotica en de ernst van acne. De vermeende voordelen zijn echter nog niet getest in grootschalige studies bij mensen, maar de eerste inzichten zijn veelbelovend.

Voordat we verder ingaan op dergelijke interventies is het goed om te begrijpen dat de relatie tussen de darmen en de huid tweezijdig is. Zo stellen steeds meer onderzoekers dat het darmmicrobioom, ofwel de darmflora, betrokken kan zijn bij het pathogene proces van acne. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bepaalde medicatie tijdens de acnebehandeling hier indirect aan kan bijdragen. Dus als we kijken naar de ernst van acne zou de darmflora hier een rol bij kunnen spelen. Van emoties en stress wordt bijvoorbeeld verondersteld dat ze acne verergeren door veranderingen in het darmmicrobioom. Bovendien kunnen onder andere stress en een verstoord voedingspatroon leiden tot een verhoogde darmdoorlaatbaarheid dat op zijn beurt mogelijk kan bijdragen aan huidontstekingen.

Meer weten over de relatie tussen de darmen en de huid? In onze opleidingen gaan we daar uitgebreid op in. Klik dan HIER voor onze geaccrediteerde opleidingen.

Naar opleidingen

Verstoorde darmflora

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met matige tot ernstige acne een verhoogd risico hebben op een veranderde samenstelling van de micro-organismen in de darmen. Vaak is er sprake van een microbiële overgroei. Deze overgroei wordt ook wel SIBO genoemd. Dit staat voor de Engelse termen Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Waarschijnlijk komt SIBO tien keer vaker voor bij mensen met acne en rosacea dan bij gezonde controles. Voor een recent onderzoek werden monsters ontlasting van mensen met acne vergeleken met poepmonsters van mensen die geen acne hadden. De wetenschappers zagen een duidelijk verschil tussen beide groepen…………………………

Verder lezen

Welk verschil werd geconstateerd? Wat zeggen andere wetenschappelijke onderzoeken? Wat is een lekkende darm en welke invloed heeft dit? En welke rol speelt voeding? En wat kun jij in jouw salon met deze informatie? Het volledige artikel vindt je in het vak magazine De Beauty ProfessionalTip: voor als je geen lid bent van de Beauty Professional, meld je dan zeker aan.

En wil je je echt verdiepen in de rol van voeding bij huidaandoeningen, zoals acne? Schrijf je dan direct in voor onze geaccrediteerde en onafhankelijke opleidingen. Bekijk HIER het aanbod: 

De Beauty Professional

Dit artikel schreven we voor De Beauty Professional. Wil je de rest van dit artikel lezen? Klik dan op deze link. We schrijven maandelijks een artikel voor dit online platform en vier keer per jaar in het fysieke vakblad voor beautyprofessionals. Laat je inspireren met de waarheid over voeding en de huid. 

Volledig artikel

Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie, je moet alleen weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor blijvend resultaat. De opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ leer je hoe je deze hulpvraag op de juiste manier kunt beantwoorden. Zorg dat je erbij bent! Direct aanmelden kan via deze link.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar voor ons aanbod.