overzicht artikelen

Kan zink acne verminderen?

Auteur: Liza Koppen

Zinksuppletie kan leiden tot minder acne. In dit artikel, gebaseerd op een interventie studie waarin de effectiviteit van zink werd vergeleken met minocycline hydrochloride (een antibioticum) bij mensen tussen 13 en 26 jaar met acne vulgaris (Dreno et al., 2001), vertellen we je hoe zink bijdraagt aan het verminderen van acne en hoe dat zich verhoudt tot antibiotica. We pluizen deze interventie studie voor je uit, lees je mee? 

Zink is een spoorelement, dat betekent dat je lichaam het nodig heeft in kleine hoeveelheden om goed te kunnen functioneren. Met een volwaardig voedingspatroon krijg je al snel voldoende zink binnen. Zink is onder andere van belang voor de samenstelling van botten, draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsel, een normale hormoonhuishouding, is goed voor je haren, helpt bij het gezond houden van de huid en helpt acne te verminderen. Kortom zink is onmisbaar voor het lichaam. Maar hoe verhoudt het zich tot antibiotica en hoeveel heb je ervan nodig?

Zink en minocycline bij acne vulgaris

In deze interventiestudie zijn 332 mensen met acne vulgaris onderverdeeld in twee vergelijkbare groepen, waarbij de ene groep (163 deelnemers) 30 mg elementair zink, in de vorm van zinkgluconaat, en de andere groep (169 deelnemers) minocycline dagelijks toegediend kreeg voor zo’n 3 maanden. Hieruit is gebleken dat zowel zink als minocycline zorgden voor een vermindering van het aantal comedonen, papels en pustels. Bij de groep die minocycline toegediend kreeg bleek een beter resultaat op vermindering van papels en pustels van 17% ten opzichte van zink. Zink liet in de groep een groter effect zien bij de hogere leeftijdsgroep.

 

Opvallend was dat vrouwen in beide groepen beter reageerden op de interventies dan mannen. De onderzoekers noemen als mogelijke verklaring dat mannen veelal zwaarder wegen en hierdoor een lagere zinkstatus in de huid hebben.

Bijwerkingen kwamen voor in beide groepen. Zink gaf bij 55 deelnemers misselijkheidsklachten en buikpijn. Waarschijnlijk ontstonden deze klachten vanwege te hoge dosering op lege maag, zij kregen 30mg per dag toegediend terwijl de European Food Safety Administration een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 25mg per dag bij volwassen adviseert. Dit komt dus mogelijk door de hoge dosis en inname op een nuchtere maag. Later in het artikel lees je hoe dit anders kan. Minocycline leidde tot gastro-intestinale klachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree, maagzuur of braken en allergische huidreacties. 

Uit het onderzoek bleek een groter effect bij toediening van minocycline. Goed om daarbij te vermelden is dat het risico bestaat dat een antibioticaresistentie wordt opgebouwd. Tevens werd in het onderzoek vermeld dat deze groep al eerdere antibioticakuren met minocycline hebben gehad, wat zou kunnen betekenen dat na het stoppen van de antibiotica de acne weer terug kan komen. Bovendien is gebruik van antibiotica niet wenselijk, omdat het invloed heeft op de darmflora.

Meer weten over voeding en de huid? Dan verwijzen we je naar de opleidingen.

Naar opleidingen

Welke vorm van zink is het beste opneembaar? En hoe doe je dat?

In dit onderzoek is zink gluconaat gebruikt, deze komt vaker voor in onderzoeken vanwege het feit dat gluconaat een goedkope optie is. Een betere optie is zink methionine, dit wordt namelijk beter in de darmen opgenomen waardoor een lage dosis nodig is voor dezelfde opname van elementaire waarde zink. Bij het inzetten van een supplement is het van belang om ook koper te suppleren. De juiste verhouding tussen zink en koper is idealiter zo’n 12:1. Hierbij geldt het advies om het supplement tijdens of na een maaltijd in te nemen.

Wat moet je onthouden? 

Aan het begin van het artikel hebben we geconstateerd dat zink acne kan verminderen. Zowel zink als  minocycline zorgen voor een vermindering in de ernst van acne. Aangezien beide alternatieven effect hebben, kies liever voor zink. Hoewel de efficiëntie van zink iets lager ligt dan een tijdelijke antibioticakuur is het mogelijk een goed alternatief voor de vermindering van acne vulgaris, waarbij geen kans bestaat op een antibioticaresistentie en maag-darmproblemen. Kies dan liever voor zink methionine in plaats van zink gluconaat voor een betere opname. Er is dan simpelweg een lagere dosering nodig. Als zink in een supplement zit verwerkt wil je idealiter de verhouding zink en koper van 12:1. Dit artikel is gebaseerd op één artikel, wil je nou meer weten over de relatie voeding met acne? Neem dan een kijkje bij de opleiding ‘Voeding, suppletie en acne’ voor meer informatie. 

Referentie:

Deno, B., Moyse, D., Alierzai, M.,  Amblard, P., Auffret, N., Beylot, C., Bodokh, I., Chivot, M., Daniel, F., Humbert, P., Meynadier, J., & Poli, F. (2001). Multicenter Randomized Comparative Double-Blind Controlled Clinical Trail of the Safety and Efficacy of Zinc Gluconate virus Minocycline Hydrochloride in the Treatment of Inflammatory Acne vulgaris, Dermatology Pharmacology and Treatment, 203, 135-140. doi: 10.1159/000051728