Zink vanuit de voeding of toch een supplement?
Auteur: Lara den Ouden
Na onze huid uitgeput te hebben in de zomer beginnen we in de herfst, ofwel het peelingseizoen, massaal weer aan de wederopbouw van dit kwetsbare orgaan. Naast dat we allemaal weer fanatiek aan de slag gaan met het verzorgen van onze huid, maakt de herfst ook plaats voor de groeiende interesse in suppletie. Krijg jij als specialist ook wel eens vragen over haarverlies, een ruwe en droge huid of trage wondgenezing?
In dit artikel lichten we toe hoe zink van binnenuit kan helpen én geven we je praktische adviezen waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

Haarverlies, een ruwe en droge huid, huidletsels en trage wondgenezing. Het zijn allemaal tekenen van een mogelijk zinktekort. Zink is namelijk essentieel voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsels en een goede werking van het immuunsysteem. Naast de eerder genoemde functies ondersteunt zink het herstellend vermogen van de huid en voedt het tevens de dermis, en dus ook de haarzakjes, van binnenuit. Je kunt je dus wel voorstellen dat een deficiëntie aan dit belangrijke spoorelement kan zorgen voor dergelijke klachten als hierboven opgesomd.
Waar is zink goed voor?
Zink heeft veel anti-verouderingseffecten, omdat het het immuunsysteem en de antioxiderende afweer tegen veroudering, én aan leeftijd gerelateerde ziekten, stimuleert. Klinisch onderzoek suggereert dat zink gunstige effecten heeft op de huid bij zowel oraal als topisch gebruik. In studies met menselijke fibroblasten lieten onderzoekers namelijk zien dat zink een beschermende functie heeft tegen de zogeheten cytotoxiciteit, de beschadiging of vernietiging van lichaamscellen. (Holmes et al., 2020)

Meer weten over de rol van voeding en voedingstekorten bij specifieke huidindicaties? Klik dan HIER voor onze geaccrediteerde opleidingen.
Hoe ontstaat een zinktekort?
Op basis van de laatste voedselconsumptiepeilingen (bron) wordt geschat dat 5 procent van de Nederlandse bevolking een risico loopt op een zekere mate van een zinktekort. Met andere woorden, men krijgt te weinig zink bevattende voedingsmiddelen binnen. Bovendien wordt slechts 15 – 40 procent van het zink in voedingsmiddelen opgenomen. De opname is afhankelijk van de huidige zinkstatus in het lichaam op het moment van inname. Dit betekent dat er meer zink uit de voeding wordt opgenomen wanneer er sprake is van een tekort aan zink in het lichaam, dan wanneer er geen sprake zou zijn van een tekort. Wat hierbij opmerkelijk is, is dat mensen met een veganistische levensstijl een verhoogd risico hebben op een zinktekort. Dit kan verklaard worden door de hogere consumptie van soja. Soja vermindert namelijk de opname van zink. Ook het eten van grote hoeveelheden brood , in combinatie met een eenzijdig voedingspatroon, kan uiteindelijk leiden tot een zinkdeficiëntie. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de hoeveelheid fytaat, ook wel fytinezuur, dat is brood zit. Fytaat bindt zich van nature aan mineralen, waaronder ijzer, calcium en zink. Deze verbindingen worden niet opgenomen door het lichaam en met de ontlasting weer uitgescheiden.
Hoe kun je een zinktekort voorkomen?
Om dit te begrijpen is het nodig om te weten wat de ADH van zink is volgens Nederlandse richtlijnen. ADH staat voor Algemene Dagelijkse Hoeveelheid en is een maat om aan te geven hoeveel gezonde mensen van een bepaalde voedingsstof dagelijks nodig hebben. Deze voedingsnormen worden vastgesteld door de Gezondheidsraad voor diverse vitamines en mineralen. De ADH van zink ligt in Nederland voor mannen op 9 mg per dag. Voor vrouwen is dit iets lager, namelijk 7 mg per dag.
Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen zijn er bepaalde voedingsmiddelen die zink bevatten. Voorbeelden hiervan zijn; noten, zaden en kaas. Maar ook garnalen en oesters bevatten een hoge hoeveelheid zink. Wist je bijvoorbeeld al dat oesters maar liefst 59.2 mg zink per 100 gram bevatten? Echter, noten en zaden bevatten maximaal 1 tot 2,5 mg zink per portie en niet iedereen eet dagelijks oesters. Kortom, zelfs met een volwaardig en gevarieerd voedingspatroon krijgt niet iedereen voldoende zink binnen. Bovendien eten Nederlanders vaak veel brood, waardoor van het zink dát we binnenkrijgen mogelijk maar een klein deel wordt opgenomen. Als je het risico op een zinktekort zo laag mogelijk wil houden zou je dagelijks vlees, vis, noten én zaden moeten eten en niet in combinatie met soja en fytaatrijk brood. Biologisch zuurdesembrood of speltbrood bevat de minste fytaten.
Welke vorm van zink is het beste?
Voor wie via zijn dagelijkse maaltijden niet aan de ADH komt, of twijfelt of er wel voldoende zink in de darmen wordt opgenomen, kan een supplement met zink uitkomst bieden. Het is hierbij belangrijk om de verschillende vormen van het spoorelement te onderscheiden. Zo vertelden we je net het verhaal over fytaat. Reguliere supplementen of supplementen als zinkorotaat of zinkcitraat hebben de eigenschap om zich ook te binden aan fytaat. Zink-methionine daarentegen bindt zich niet aan fytaat, waardoor deze vorm van zink beter wordt opgenomen aan het begin van de dunne darm. Bovendien is methionine een aminozuur dat goed wordt opgenomen in de darmen en geen competitie aangaat met mineralen die ook in de darmen opgenomen willen worden.
Zink als onderdeel van de huidbehandeling
Let er bij het adviseren naar je klant toe dus op dat je goed kijkt naar de huidige zinkstatus in het lichaam én dat je indien nodig een supplement adviseert dat goed opneembaar is in de dunne darm, bij voorkeur een supplement met zink-methionine. Ben je na het lezen van dit artikel benieuwd geraakt naar meer soortgelijke informatie? Of wil je meer weten over hoe je supplementen met zink beoordeelt en adviseert voor het hoogst haalbare resultaat? Denk aan de dosering en het vergelijk met crèmes en serums met zink en de veiligheid ervan. We vertellen er graag alles over in de online opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’ die maandelijks start. De opleiding is geaccrediteerd met 12,5 punten voor huidtherapeuten en 19 punten voor schoonheidsspecialisten.
Literatuurlijst
- Holmes, A. M., Mackenzie, L., & Roberts, M. S. (2020). Disposition and measured toxicity of zinc oxide nanoparticles and zinc ions against keratinocytes in cell culture and viable human epidermis. Nanotoxicology, 14(2), 263–274. https://doi.org/10.1080/17435390.2019.1692382
Gerelateerde artikelen
Jouw klant vraagt om voedingsadvies bij acne. Wat zeg jij dan?
In dit artikel willen we je inspireren verder te kijken dan het elimineren van voedingsmiddelen en voedingsadvies juist positief in te zetten als onderdeel van de acnebehandeling.
Hoe zorg ik voor een collageen boost? (Deel 2)
Collageen supplementen. Ga je voor een poeder, tablet of capsule? En voor welke vorm kun je het best kiezen? In dit artikel delen we de belangrijkste stappen voor het kiezen van het juiste collageen supplement.
Hoe zorg ik voor een collageen boost? (Deel 1)
Collageen supplementen. Ga je voor een poeder, tablet of capsule? En voor welke vorm kun je het best kiezen? In dit artikel delen we de belangrijkste stappen voor het kiezen van het juiste collageen supplement.
Voor wie werkt een supplement voor huidverbetering?
Supplementen kunnen jou helpen de doelen te bereiken die je hebt als het aankomt op huidverbetering. In dit artikel vertellen we jou wanneer je een supplement het best in kunt zetten en welke aandachtspunten er zijn.
Vitamine C & Vitamine E tegen huidveroudering
Wist je dat vitamine C en vitamine E in orale vorm een gouden duo vormen als het aankomt op het vertragen van huidveroudering? Hoe dit zit en wat het geheim hierachter is lees je in dit artikel.
Supplementen met hyaluronzuur, hebben ze effect?
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Fabels en feiten over voeding en de huid
De rol van voeding en suppletie binnen huidgezondheid en -verbetering wordt steeds beter erkend door gezondheidsprofessionals. Maar er wordt ook veel onzin verspreid en verkocht. Wat zijn de fabels en wat is nu waar?
Is melk goed voor elk? Hoe zit het met acne?
Zuivelfabrikanten suggereren dat melk ‘de basis is waar ons lichaam op draait’, maar is melk wel goed voor elk? Wat is de relatie tussen zuivel en acne? Dit artikel is gebaseerd op een observationele studie waarin wordt gekeken naar de zuivelinname bij vrouwen met acne vulgaris.
Kan zink acne verminderen?
Zinksuppletie kan leiden tot minder acne. In dit artikel, gebaseerd op een interventie studie waarin de effectiviteit van zink werd vergeleken met minocycline hydrochloride (een antibioticum) bij mensen tussen 13 en 26 jaar met acne vulgaris (Dreno et al., 2005), vertellen we je hoe zink bijdraagt aan het verminderen van acne en hoe dat zich verhoudt tot antibiotica. We pluizen deze interventie studie voor je uit, lees je mee?
Zorg goed voor je immuunsysteem, suppleer vitamine D!
De zomer staat om de hoek, de zon begint weer te schijnen. De zon is verantwoordelijk voor aanmaak van vitamine D en is dus goed voor je lichaam. Vitamine D draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem, ondersteunt de afweer en speelt onder andere een rol in het celdelingsproces. In dit artikel vertellen we je meer.
Laat je vitamine A niet vervliegen
Vitamine A draagt bij aan de normale werking van het immuunsysteem en levert een bijdrage in het gezond houden van de huid. In dit artikel vertellen we je meer over vitamine A, waar je het uit kunt halen en welke verpakking het best is voor behouden van de kwaliteit.
Vitamine C is cruciaal voor een gezonde huid.
Wist je dat vitamine c helpt beschermen tegen invloeden van vervuiling en zonlicht? In dit artikel vertellen we meer over het belang van vitamine C en huidverbetering.
Artikel | Professional aan het woord – Manon Hofstede
In deze rubriek vragen wij huidprofessionals en voedingskundigen hoe zijn aankijken tegen de rol van voeding bij huidbehandelingen. Zij delen hun kennis en inspireren hiermee andere professionals om zich te verdiepen op het gebied van voeding en de huid. Dit keer spraken wij Manon Hofstede, huidtherapeute bij Bey by Bergman Clinics.
Artikel | Minder suiker in 30 dagen: Stap 3
In deze bijdrage leggen we je haarfijn uit hoe het nu zit met suiker, hyperinsulinemie en keranitocyten. Dit keer geen blog, maar een podcast. De eerste podcast van het KIVH.
Artikel | Minder suiker in 30 dagen: Stap 2
En? Hoe gaat het met de eerste stap naar een leefstijl met minder suiker? Vorige week stonden we stil bij hoeveel suiker men eigenlijk binnenkrijgt. En we startten de 'minder suiker challenge' door snoepen te beperken tot één keer in het weekend. Deze week gaan we een stapje verder. In hoeverre ben jij hiertoe bereid?
Artikel | Minder suiker in 30 dagen: Stap 1
Heb jij al eens bewust minder suiker geconsumeerd? Vast wel, maar hoe lang hield je dat vol? Mogelijk stonden, vooral de verborgen suikers, al vrij snel weer op het menu. Het is ook lastig! Kun je nagaan hoe moeilijk het is voor jouw klanten, als je adviseert ‘te stoppen met suiker’ voor een gladde en stralende huid?
Artikel | Voeding en suppletie met vitamine C bij huidveroudering
Vitamine C en E uit voeding en suppletie kunnen huidveroudering beperken. Dit artikel gaat in op de antioxidatieve werking in de huid en licht toe welke andere mechanismen een rol spelen. Meer weten?
Artikel | Voedingstekorten van invloed op huidgezondheid
Nederlanders krijgen over het algemeen veel, maar niet alle belangrijke voedingsstoffen binnen om gezond te blijven als de innamen vergeleken worden met de landelijke normen. Zo krijgen niet alle volwassenen voldoende vitamine A, B2, B6, C en alfa-linoleenzuur binnen.
Artikel | Voeding en functies in de huidgezondheid
Om de rol van voeding- en suppletie bij specifieke huidaandoeningen te begrijpen is het van belang om verschillende functies van micro- en macronutriënten in de huid te kennen. In dit artikel wordt ingegaan op de relevante functies van eiwitten, vetten, vitamines en mineralen binnen de huidgezondheid.