Opleiding 'Voeding, suppletie en huidveroudering'

Start dagelijks - [ONLINE]

Direct inschrijven

Er worden tal van diëten en supplementen aangeboden en ingezet rondom huidbehandelingen. Zie jij door de bomen het bos nog?

In de opleiding ‘Voeding, suppletie en huidveroudering’ gaan we onder andere in op de zin en onzin van allerlei voedingspatronen en supplementen en vertellen wij je waar je op moet letten bij het beoordelen ervan. Ook zullen we alle laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van een gezond voedingspatroon en de huid met je delen, zodat je weer helemaal up to date bent. Bovenal leer je alle kennis praktisch toe te passen, zodat je een absolute meerwaarde kunt bieden tijdens jouw behandelingen. De opleiding bestaat uit 10 modules en wordt verstrekt in de vorm van interactieve video’s die je op elk gewenst moment kunt volgen. Lees hieronder meer…

Voeding en huidveroudering
Leerdoelen en inhoud

Wat kun je verwachten van de opleiding?

Leerdoel(en):

Na de opleiding is de student op de hoogte van het  huidverouderingsproces & de intrinsieke en extrinsieke factoren van huidveroudering.

Inhoud:

We gaan eerst in op de anatomie en fysiologie van de huid, waarna we het huidverouderingsproces nader toelichten.

Leerdoel(en):

Na de opleiding is de student op de hoogte welke voedingsmiddelen het huidverouderingsproces versnellen, of kunnen vertragen. 

Na de opleiding weet de student wat het optimale voedingspatroon is ter preventie van huidveroudering. 

Na de opleiding kan de student een doorvertaling maken naar de praktijk met het geven van voedingsadvies ter preventie van huidveroudering.

Inhoud:

Deze module is opgedeeld in twee delen. 

In deel één (basiskennis) gaan we in op de basiskennis die nodig is om de rest van de opleiding te kunnen volgen. Je krijgt een leesopdracht en we helpen jou jezelf te toetsen op of je voldoende beschikt over de basiskennis.

In het tweede gedeelte (Voedingspatronen) van deze module gaan we in op wat er bewezen is op het gebied van voedingspatronen en huidveroudering. 

Leerdoel(en):

Na de opleiding weet de student alles over het werkingsmechanisme van collageen bij huidveroudering.

Na de opleiding is de student op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten van collageen en hoe dit in de praktijk, met welke doseringen, ingezet kan worden ter preventie van huidveroudering.

Inhoud:

In module 3 staat collageen centraal. Misschien wel het meest populaire ingrediënt tegen huidveroudering. Wij delen de laatste stand van wetenschappelijk onderzoek met je en maken een praktische doorvertaling. Ook leer je in deze module waar je op moet letten bij suppletie met collageen, zodat je je klanten straks goed en transparant kunt adviseren.

Leerdoel(en):

Na de opleiding is de student op de hoogte van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van carotenoïden en de huid en weet de student welke vormen en doseringen effectief zijn ter preventie van huidveroudering.

Inhoud:

In deze module lichten we toe wat carotenoïden zijn en zullen we de carotenoïden aanhalen die bewezen effectief zijn om huidveroudering te vertragen en/of terug te dringen. 

Het betreft de carotenoiden beta-caroteen, astaxanthine, lycopeen, luteïne en zeaxanthine. Wat zegt de wetenschap over doseringen, opname en veiligheid? En hoe vertel je dit aan jouw klanten?

Leerdoel(en):

Na de opleiding weet de student welke vitamines een bewezen effect hebben rondom huidveroudering en welke aandachtspunten belangrijk zijn.

Inhoud:

In deze module gaan we in op de vitamines waarvan bewezen is dat ze een effect hebben rondom huidveroudering. De vitamines die we uitgebreid behandelen zijn vitamine C en E. Er zijn wel meer vitamines die de huid van binnenuit voeden, bv. vitamine D en B3, maar direct bewijs voor de inname van deze vitamines en de invloed op huidveroudering is er niet. Wel hebben ze andere relevante functies in de huid die noemenswaardig zijn. Daarom nemen we ook deze vitamines mee.

Leerdoel(en):

Na de opleiding weet de student welke mineralen een bewezen effect hebben rondom huidveroudering en welke aandachtspunten belangrijk zijn.

Inhoud:

In deze module gaan we het hebben over mineralen, of eigenlijk spoorelementen, namelijk zink en koper. Ook behandelen we silicium, wat officieel niet als een essentieel nutriënt wordt gezien, maar volgens onderzoek wel voordelige effecten heeft rondom huidveroudering.

Leerdoel(en):

Na de opleiding kan de student antwoord geven op de vraag of de anti aging stoffen ‘hyaluronzuur, glucosamine en flavonoïden die in in veel anti-aging supplementen zitten ook echt werkzaam en wetenschappelijk onderbouwd zijn.

Inhoud:

We gaan het in deze module hebben over de veelbelovende stof die ook in fillers wordt gebruikt, hyaluronzuur. Zou dit ook van binnenuit werken? En hoe zit het met glucosamine en flavonoïden, die zitten toch ook veel in anti-aging supplementen? Werken ze echt tegen huidveroudering en waar moet je op letten bij het adviseren ervan? In deze module, module 7 hebben we de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.

Leerdoel(en):

Na de opleiding weet de student wat veel geziene fabels en misleidingen zijn, zodat de opleiding weet waar op gelet moet worden om een voedingssupplementen kritisch te beoordelen.

Na de opleiding is de student op de hoogte van welke ingrediënten ‘niet’ bewezen zijn tegen huidveroudering.

Inhoud:

Het is een korte module, want we willen voeding en suppletie van een positieve kant benaderen. Maar het is wel goed om als professional scherp te zijn op wat er in de markt gebeurt en na te gaan in hoeverre je ergens achter staat. Zie jij door de bomen het bos nog? Waar let jij op als professional? Ga je voor commercie of voor wetenschappelijk onderbouwd? Of een combinatie van beide? KIVH staat achter wetenschappelijk onderbouwd. In deze module gaan we kritisch in op ingrediënten waarvoor nog onvoldoende onderzoek is om de werking ervan bij huidveroudering te kunnen beoordelen.

Leerdoel(en):

Na de opleiding weet de student welke wetgeving en kwaliteitsaspecten van belang zijn bij het aanprijzen van voedingssupplementen.

Inhoud:

Als je kiest voor het inzetten van supplementen is het waardevol om voor een combinatieproduct te gaan. Zo hebben de ingrediënten een synergetische werking en hoeft jouw klant maar één supplement in te nemen. Echter, als het om supplementen gaat, zou je een aantal kwaliteitsaspecten in acht moeten houden. Veel grondstoffen zijn erg gevoelig voor onder andere lucht, licht en vocht, wat ervoor zorgt dat er na een dag al niet meer in het product kan zitten wat er op de verpakking staat. Met alleen een lijst van goede grondstoffen ben je er dus nog lang niet. 

Leerdoel(en):

Na de opleiding weet de student welk voedingspatroon, welke adviezen en welke ingrediënten bewezen zijn en bijdragen ter preventie van huidveroudering.

Inhoud:

Deze module geeft een samenvatting van alle belangrijke punten, want we kunnen ons heel goed voorstellen dat het allemaal veel informatie is. Dus geen zorgen, mocht het allemaal gaan duizelen, na deze module vallen de puzzelstukjes vast in elkaar. 

Praktische informatie

Docent(en): Mw. MSc. S. M. Jordaans. Orthomoleculair (sport)diëtist en voedingswetenschapper/epidemioloog is hoofddocent van de opleiding. Bij vragen denken onze diëtisten graag mee met jouw casussen en geven direct antwoord op jouw inhoudelijke vragen. 

Datum: De opleiding start dagelijks. Zodra je je hebt ingeschreven en jouw betaling binnen is krijg je toegang tot de opleidingsomgeving. Je kunt de opleiding dan op een door jou gewenst moment en in jouw tempo kunt volgen. De opleiding duurt ca. 12 uur, ofwel 1,5 dag. Je mag hier zolang over doen als je wilt, zolang je deze maar binnen een jaar afrond. 

Tijd: Je kunt de opleiding op elk gewenst moment volgen, pauzeren of opnieuw volgen. Je krijgt een jaar lang toegang tot de opleidingsomgeving en kunt gebruikmaken van het contact met onze diëtisten. Zij denken graag mee met jouw casussen. Tip: maak een goede planning. Hulp nodig? Dan helpen wij je daar bij door met je mee te denken. Leren moet vooral leuk en relaxed zijn!

Locatie: Online (via een laptop, tablet of smartphone).

Duur: Het doorlopen van alle modules zal ongeveer 12 uur in beslag nemen, afhankelijk van hoe snel je door de video’s en opdrachten heen gaat. Je hebt hier een heel jaar de tijd voor. 

Kosten: €299,- (excl. 21% BTW) voor de gehele opleiding, inclusief lesmateriaal, examen EN certificaat.* 

Doelgroep en vereist beginniveau: Schoonheidsspecialisten, huidtherapeuten, diëtisten, voedingskundigen, cosmetisch artsen en dermatologen met basiskennis op het gebied van de anatomie en fysiologie van de huid en kennis van micro- en macronutriënten. 

Accreditatie: Voor diëtisten en huidtherapeuten zijn er 11 accreditatiepunten toegekend door ADAP. En voor schoonheidsspecialisten gelden 19 accreditatiepunten via SKIN register. 

Werkvorm: Je volgt verschillende webcollege’s/videoclips, beantwoordt oefenvragen, maakt praktijkopdrachten en leest interessante literatuur.

Toetsing: Als je alle modules hebt doorlopen dien je een schriftelijk (open boek) examen te voltooien. Het examen bestaat uit multiple choice vragen. Elke 2 maanden kijken we de gemaakte examens na. Heb jij jouw examen ingeleverd en jouw evaluatieformulier ingediend dan kijken we ook jouw examen na. Bij een voldoende ontvang je jouw persoonlijke deelnamecertificaat en regelen wij indien van toepassing jouw accreditatiepunten. 

Aanmelden: Door je in te schrijven via de inschrijfbutton (bovenaan deze pagina of hieronder) kun je deelnemen aan de opleiding. Je ontvangt da een mail met factuur en betaallink. Zodra de betaling is voldaan ontvang je een bevestiging van jouw inschrijving en alle informatie die je nodig hebt voor jouw deelname. Lees deze goed door voordat je start. 

Algemene voorwaarden: Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden rondom aanmelding, afmelding en betaling.