overzicht artikelen

Anorganisch arseen in voeding en huidkanker

Auteur: MSc. S.M. Jordaans (Samantha), Voedingswetenschapper en diëtist.

Anorganisch arseen brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Zo is langdurig te hoge inname geassocieerd met een hogere incidentie van huidkanker. In dit artikel gaan we in op dit belangrijke onderwerp van arseen, een chemisch element dat zowel natuurlijk als door menselijke activiteiten in onze omgeving kan voorkomen. We zullen de bronnen van anorganisch arseen verkennen en de potentiële gezondheidsrisico’s benoemen, met de nadruk op voeding en de huid. Ook is er aandacht voor preventieve maatregelen war jij zelf mee aan de slag kunt gaan. Lees je mee?

Arseen en huidkanker

Anorganisch arseen verwijst naar een vorm van het chemische element arseen waarbij het arseen niet gebonden is aan organische verbindingen. Arseen zelf is een natuurlijk voorkomend element dat in de aardkorst te vinden is. Het komt voor in verschillende vormen, waaronder anorganisch en organisch arseen.

Anorganisch arseen kan schadelijk zijn voor de gezondheid, vooral bij langdurige blootstelling en in hoge concentraties. Het kan in de bodem voorkomen en door natuurlijke processen in het grondwater terechtkomen. Menselijke activiteiten zoals mijnbouw, industriële processen en het gebruik van bepaalde pesticiden kunnen ook bijdragen aan de aanwezigheid van anorganisch arseen in het milieu.

Voedingsbronnen van anorganisch arseen

Rijst en rijstproducten: Rijst staat bekend als een voedingsmiddel dat anorganisch arsenicum kan bevatten, vooral in de buitenste lagen. Beperk de consumptie van bruine rijst en varieer met andere granen.

Drinkwater: De kwaliteit van drinkwater kan variëren afhankelijk van de geografische locatie en bodemsamenstelling. In Europa zijn de niveaus meestal laag.

Vis en zeevruchten: Hoewel vis meestal organisch arsenicum bevat, kunnen sommige soorten kleine hoeveelheden anorganisch arsenicum bevatten. Kies voor evenwichtige visconsumptie en variëteiten met lagere arsenicumgehalten.

Gevogelte: Historisch gezien werden sommige pluimveevoeders verrijkt met anorganisch arsenicum, maar deze praktijk is verminderd. Controleer de herkomst van gevogelte en hun voeding.

Bepaalde groenten: Sommige groenten kunnen anorganisch arsenicum uit de bodem opnemen. Maak bewuste keuzes bij het selecteren van groenten en handhaaf een gezonde bodemkwaliteit.

Ben je professional en wil jij het verschil maken met diepgaande kennis over de rol van voeding bij huidveroudering en het risico op huidkanker? In onze nieuwe online opleiding ‘Voeding en huidveroudering’ leggen we alles uitgebreid uit. Interesse? Klik dan HIER.

Naar opleiding

EFSA's Nieuwste Risicobeoordeling

De European Food Safety Authority (EFSA) speelt een cruciale rol bij het monitoren van stoffen zoals arseen in voedsel en water. Ze stellen veiligheidslimieten vast om ervoor te zorgen dat de blootstelling aan arseen op een niveau blijft dat geen schadelijke gezondheidseffecten veroorzaakt. De Europese Commissie heeft EFSA opgedragen haar beoordeling van anorganisch arseen bij te werken, rekening houdend met nieuwe studies over de giftige effecten ervan (1).

Recente studies suggereren dat langdurige blootstelling aan anorganisch arsenicum het geassocieerd is met meer nieuwe gevallen van huidkanker (2). Dit benadrukt de noodzaak van bewustwording en preventieve maatregelen in onze voedselkeuzes en leefomgeving. De recente risicobeoordeling van EFSA heeft geleid tot herziening van blootstellingslimieten voor arseen in voedsel. Het volgen van deze richtlijnen is cruciaal om gezondheidsrisico’s te minimaliseren, vooral gezien de potentiële associatie met huidkanker.

Beperk anorganisch arseen in voeding

Uit voorzorg kun je de inname van arseen beperken met de volgende adviezen:

– Zilvervliesrijst en andere rijstproducten kunnen passen in een gezond voedingspatroon, maar afwisseling is cruciaal.

– Eet gevarieerd om te voorkomen dat je te veel arseen binnenkrijgt.

– Geef kinderen uit voorzorg niet elke dag rijst en producten met rijst zoals rijstwafels.

– Overweeg om rijst voor gebruik te wassen en voor het koken ruim voldoende water te gebruiken. Hiermee kun je het arseen deels wegspoelen.

– Verder kan drinkwater, groenten en kruiden (ook uit eigen moestuin), vis (zoals schol en krab) en graanproducten ook anorganisch arseen bevatten.

Je hoeft deze voedingsmiddelen niet te vermijden, maar wissel wel voldoende af met andere voedingsmiddelen die minder anorganisch arseen bevatten.

In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl is het essentieel om bewust te kiezen voor een gezond voedingspatroon. Variatie is hierbij vooral belangrijk, dus kunnen we het niet vaak genoeg benadrukken; eet gevarieerd!

En heb je vragen over voeding en de huid. Stel ze aan een professional, zoals de diëtist. Samen kunnen we de blootstelling aan anorganisch arsenicum verminderen en streven naar een gezondere toekomst.

Referenties:

  1. https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/8488
  2. https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2023.02.22.529578v1

Met voeding kun je het huidverouderingsproces mogelijk helpen vertragen, als aanvulling op de topische behandeling, je moet alleen wel goed weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door de wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor beter resultaat. In de opleiding ‘Voeding en huidveroudering’ leer je uit te zoeken wat jouw patiënt nodig heeft. Zorg dat je op de hoogte bent! Direct aanmelden kan via deze link.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar voor ons aanbod.