overzicht artikelen

Voedingsadvies bij rosacea, hoe pak je dit aan?

Auteur: MSc. S.M. Jordaans (Samantha), Voedingswetenschapper en diëtist.

Werk jij met klanten die last hebben van rosacea en wil jij jouw behandelingen optimaliseren met de juiste voedingsadviezen? Dan ben je er vast al achter dat dit nog niet zo makkelijk is. De afgelopen maanden hebben wij veel professionals gesproken en literatuuronderzoek gedaan. We hebben werkelijk alle studies rondom voeding, suppletie en rosacea gelezen, beoordeeld, gecategoriseerd en doorvertaald naar praktische adviezen. In deze column lichten we er een aantal uit.

Voeding en rosacea

Allereerst gaan we even terug naar de basis. Want wat is rosacea, hoe vaak komt het voor en wat wordt er momenteel aan gedaan? Rosacea is een chronische, inflammatoire aandoening in het gezicht en komt vooral voor bij volwassen vrouwen en mannen die tussen de 30 en 50 jaar oud zijn. De prevalentie van rosacea wordt nu geschat op 5,4 procent van de algemene bevolking. In Groot-Brittannië worden jaarlijks 1,9 vrouwen en 1,3 mannen van de 1000 mensen gediagnostiseerd met rosacea. In Nederland wordt het aantal rosacea patiënten niet geregistreerd.

Kenmerken van rosacea zijn onder andere erytheem, papels en pustels. Deze tekenen zijn vooral zichtbaar op de wangen, de neus, het voorhoofd en de kin. In tegenstelling tot acne bevindt rosacea zich alleen op het gezicht. De klachten van rosacea zijn onder andere roodheid, branden, steken, jeuk, flushing, ontstekingen en verdikking van de huid. Er worden vier verschillende subtypen rosacea onderscheden. Het meest voorkomende subtype, subtype 1, is rythemateuze teleangiectatische rosacea, ook wel vasculaire rosacea. Naar deze vorm zijn de meeste onderzoeken gedaan als het gaat om de rol van voeding.

Meer weten over de rol van voeding bij specifieke huidindicaties? In onze opleidingen gaan we daar uitgebreid op in. Klik dan HIER voor onze geaccrediteerde opleidingen.

Naar opleidingen

Huidige behandelingen

De conventionele behandeling van rosacea bestaat uit diverse therapieën. De ernst van de aandoening, de klachten en het optreden van opvlammingen bepalen welke behandelmethode(s) of middelen het meest effectief zijn. In alle gevallen kan gekozen worden voor een topische behandeling, medicamenteuze behandeling, of een combinatie van beiden, ook wel combinatietherapie genoemd. Indien er sprake is van forsere klachten wordt in sommige gevallen gekozen voor een combinatie van lokaal metronidazol met een tijdelijke aanvulling van orale doxycycline, tetracycline of minocycline, ofwel antibiotica. In de meest heftige gevallen kan gekozen worden voor tijdelijke toepassing van isotretinoïne, ook bekend als roaccutane.

Antibiotica en de darmen

Er zijn ook mildere en andere behandelmethoden, maar de bovengenoemde behandelingen willen we graag extra uitlichten. Vaak wordt er bij de rol van voeding bij rosacea namelijk ten onrechte alleen gekeken naar voedingsmiddelen die rosacea kunnen triggeren. Het feit is dat bij het inzetten van orale antibiotica niet alleen slechte bacteriën worden gedood, maar ook bijvoorbeeld vitamine B-producerende bacteriën in de darmen. Hierdoor kan er een vitamine B-deficiëntie ontstaan. Bovendien kunnen orale antibiotica de darmflora flink verstoren. De residente ofwel vaste bacteriële bewoners op de huid en in de darmen dragen bij aan de afweer ter bescherming tegen pathogene micro-organismen. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat door de inzet van antibiotica de residente darmflora nadelig kan worden beïnvloed, zodat de eigen afweer verstoord wordt.

Dus bij gebruik van orale antibiotica lijkt de initiële darmflora te veranderen en daardoor werkt het immuunsysteem mogelijk niet meer zoals daarvoor. Vervolgens kan de disbalans in de darmflora mede, door een verlaging van de afweer, leiden tot overgroei van andere en mogelijk meer ziekmakende micro-organismen, zoals bacteriën, schimmels en gisten. Deze overgroei wordt ook wel SIBO genoemd, dat staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Diverse studies hebben een associatie gevonden tussen SIBO en rosacea. We weten inmiddels ook dat SIBO gevolgen kan hebben voor de opname van bepaalde vitamines en mineralen uit voeding, met het risico op een verminderde voedingsstatus. Een integrale aanpak met aandacht voor de voedingsstatus lijkt dan ook van cruciaal belang bij rosacea. Het is hierbij raadzaam om te werken binnen een multidisciplinair team.

Gefermenteerde thee versus groene thee

Niet alleen voor het behoud van de voedingsstatus is het van belang om te werken binnen een multidisciplinair team. Er is ook meer kennis en nuance nodig als het gaat om voedingstriggers en het advies om bepaalde voedingsmiddelen te mijden bij rosacea. Gedragsverandering is moeilijk, daar is goede begeleiding voor nodig. Bovendien is het niet altijd nodig om bepaalde voedingsmiddelen volledig te elimineren uit de voeding, maar dient de patiënt goed geïnformeerd te worden over de juiste keuzes voor een voedingsmiddel.

Neem bijvoorbeeld thee. Er is geen blog of artikel dat niet verwijst naar (hete)thee als boosdoener bij rosacea. En ja, er zijn inderdaad aanwijzingen dat thee mogelijk rosacea kan triggeren. Als we de bron van deze blogs en artikelen achterhalen komen we steeds uit op een enquête, onder zo’n 400 mensen met rosacea, die is uitgevoerd door de National Rosacea Society. 30 procent van de respondenten geeft aan dat het drinken van hete thee invloed heeft op de rosaceaklachten. Een verklaring kan zijn dat de hitte bloedvatverwijdend is. En een logisch advies is dan ………..

Verder lezen

Wat zou een logisch advies zijn? Wat zeggen wetenschappelijke onderzoeken hierover? En welke rol speelt voeding? En wat kun jij in jouw salon met deze informatie? Het volledige artikel vindt je in het vak magazine De Beauty ProfessionalTip: voor als je geen lid bent van de Beauty Professional, meld je dan zeker aan.

En wil je je echt verdiepen in de rol van voeding bij huidaandoeningen, zoals rosacea? Schrijf je dan direct in voor onze geaccrediteerde en onafhankelijke opleidingen. Bekijk HIER het aanbod 

Naar opleidingen

De Beauty Professional

Dit artikel schreven we voor De Beauty Professional. Wil je de rest van dit artikel lezen? Klik dan op deze link. We schrijven maandelijks een artikel voor dit online platform en vier keer per jaar in het fysieke vakblad voor beautyprofessionals. Laat je inspireren met de waarheid over voeding en de huid. 

Volledig artikel

Er is nog zoveel meer te bereiken met voeding en suppletie, je moet alleen weten hoe. Bij het KIVH helpen we jouw graag door wetenschap praktisch toepasbaar te maken, zodat jij het beste kunt halen uit jouw behandelingen voor blijvend resultaat. De opleiding ‘Voeding, suppletie en rosacea’ leer je hoe je deze hulpvraag op de juiste manier kunt beantwoorden. Zorg dat je erbij bent! Direct aanmelden kan via deze link.

Benieuwd naar onze andere opleidingen? Ga dan snel naar voor ons aanbod.